”TÄSSÄ AJASSA on tavallista, että ihminen kertoo irtisanoutuneensa havahduttuaan siihen, että toteuttaa jonkun toisen ihanneuraa. Harvoin se joku on konkreettinen ihminen. Sen sijaan on painettu työelämässä eteenpäin niin kuin on oletettu, että kuuluu painaa.” (Helsingin Sanomat, luettu: 27.1.2018).

Olen viimeisen kuluvan vuoden aikana kuullut kokoajan enenevissä määrin sitä, kun jengi kokee ettei oma työ tunnu merkitykselliseltä. Korkeasti koulutettujen korkeasti koulutetut vanhemmat ovat jäämässä pois työelämästä päälle 50-vuotiaina, kun on tiedostettu piiloteltu tarve itsensä toteuttamisen osalta. Siinä meni opintojen jälkeen noin 25 vuotta ymmärtää, että elämässä pitää tavoitella omia unelmia. Työ- tai työsuhde parhaimmillaan mahdollistaa elämän elämisen täyteläisenä ja arvokkaana kokemuksena. Voisiko ongelman taustalla olla väärät valinnat tai tekemättä jätetty itsetutkiskelu?

En ole Life Coach® enkä uravalmentaja, mutta olen pitänyt luentoja ja valmennuksia 2. asteen opiskelijoille siitä, mitä elämässä kannattaa tehdä, jotta löytää oman jutun sekä elää täysillä. Nyt jaan tässä kirjoituksessa yhden konkreettisimmista vinkeistä, joka kannattaa ottaa haltuun. Vinkki on tietysti ilmainen, sillä haluan, että sun elämä on mielekästä. Voit ajatella, jos sun elämästä tehtäisiin nyt elokuva, niin millainen se olisi? Jännittävä komedia, tasapaksu draama vai jotain muuta?

Suuren kysymyksen aika?

Tänään illalla istut matolle kotona, laitat töllöttimet kiinni ja suljet silmät. Hengität rauhassa nenän kautta niin kauan, että huomaat vaan keskittyväsi ainoastaan hengitykseen. Aloitat pohtimaan, että mitä tekisit, jos rahaa ei olisi olemassa. Jotain fiksua pitäsi kuitenkin tehdä! Matkustaminen ei ole vastaus kysymykseen vaan matkustaminen on paras tapa käyttää ylijäävää rahaa, kartoittaa kokemuksia ja päästä lomalle. Arki tulee kuitenkin vastaan, kun tulet kotiin. Mieti vielä… ja mietit kunnes keksit jotain muuta kuin matkustamisen. Kun keksit sen, niin on toiminnan aika! Tuumasta toimeen ja toimeen ryhtymiseen, eli alat panostaa siihen ja tekemään sitä. Ensin se voi olla vain kerran viikossa harrastus, mutta sitten innostut ja kehityt. Sitten huomaat, että aikaa on kulunut ja kokemusta karttunut. Voi myös olla, että pääset rakentamaan siitä jotain sellaista, josta joku on valmis maksamaan. Siinä tilanteessa kannattaa uskoa itseen ja olla pelkäämättä turhia.

Teet sitä tasan vuoden ja sitten kysyt itseltäsi uudelleen: tykkäänkö tästä vielä. Tässä piilee se salaisuus, pitää tehdä vuosi, jotta voi oikeasti tietää tykkääkö oikeasti jostain aktiviteetista. Vuodessa näkee ja kokee niin paljon, että sen jälkeen vasta oikeasti tietää. Mikäli vielä vuoden jälkeen tykkäät siitä, niin olet löytänyt oman juttusi. Tuu huikkaamaan mulle ni tuun halaamaan ja onnittelemaan.

Vuoden päästä voi olla jotain ihan muuta mielessä. Elämäntilanteet ja ympäristö muuttuvat niin nopeasti. Silloin pitää vaan seurata sen hetken fiilistä. Ainoastaan silloin löytää jotain omaa, kun kokeilee ensin kaikkea (ei välttämättä tarvii kokeilla ees ihan kaikkea). Tässä on hyvä linkki, joka sisältää yli 200 yliopiston listan ja niiden tarjoamat 600 ilmaista nettikurssia. Jokainen löytää varmasti mieluisan aiheen ja aktiviteetin tästä valikoimasta.

Elämä vaan vilahtaa

Elämässä voi tehdä hyviä diilejä ja huonoja diilejä. Yksi tärkeimmistä diileistä jokaisen meidän elämässä on ajan vaihtaminen rahaan. Siinä mielessä tässä diilissä on merkittävä huono puoli, sillä rahaa saa aina lisää, mutta aikaa ei koskaan. Upside on ääretön määrä rahaa, mutta down side on menetetty elämä. Taloustieteen teoriassa rahalla on aina aleneva rajahyöty, jolloin menetetty raha koetaan yleisesti voitettua rahaa arvokkaammaksi. Meille jokaiselle annettiin lahjaksi yksi elämä. Oman jutun löytäminen ja työstäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Liian myöhään omien intressien löytäminen voi tarkoittaa sitä, että aikaa on kulunut jo liian kauan.

Suljin omat silmät keväällä 2014 vaihto-opiskelujen aikana tyhjällä stadionilla, hengitin syvään ja ajattelin kysymystä: Mitä tekisin, jos rahaa ei olisi. Silloin otin uuden askeleen omassa elämässäni.

Jos kirjoitus kolahti, niin tulen mieluusti valmentamaan ja kertomaan aiheesta lisää. 2. Asteen opiskelijat Helsinki Business Collegessa ja Tredussa ovat kertoneet saaneensa lisää draivia omien unelmien tavoitteluun. Minuun yhteyden saa helpoiten: julius@juliusrepo.com.

 

Lähteet:

Helsingin Sanomat, luettu: 27.1.2018, linkki

qz.com, 200 universities just launched 600 free online courses. Here’s the full list, linkki

Julius

Author Julius

More posts by Julius