On sateinen syysilta ja nousen Sörnäisten metroaseman rullaportaita ylöspäin. Silmissäni vilisee metroaseman mainokset yrityksistä, jotka tarjoavat palveluita kevytyrittäjille. Sitra määrittelee kevytyrittämisen näin: ”Kevytyrittäjyys ei ole yrittäjyyttä, vaan keino työllistää itsensä. Kevytyrittäjissä on sekä palkansaajia että työttömiä kuin myös päätoimisia kevytyrittäjiä.”

”Kaikkien pitää nykyään olla yrittäjiä, tekee mitä tahansa. On sitten lääkäri, taiteilija tai muusikko”, sanoo kalifornialaisyliopisto USC:n professori Helena Yli-Renko. – Kauppalehti 19.10.2018.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että trendit tulevat Suomeen rapakon takaa. En pysty uskomaan, ettei jälleen kävisi niin. Sidehustlaus eli sivutoiminen yrittäminen on tullut jäädäkseen, sillä työelämä on muuttunut. Uusien teknologioiden vaikutus, nousevat elinkustannukset ja työn muuttuva luonne ovat ennen kaikkea taustalla siinä, että trendi on nyt saapunut Suomeen ja kasvaa entisestään. Maailma, jossa kaikki olisivat yksinyrittäjiä ei toimisi. Sen sijaan maailma, jossa jokainen saa toteuttaa omia intohimojaan kuulostaa hyvältä. Sidehustlaajana tienaat enemmän, kehität taitoja, saat kokemusta sekä pääset kokeilemaan kantaako ideasi. Lähtökohtaisesti ennen kuin haaveilet sivutoimisesta yrittäjyydestä, tulee sinun olla supermies päivätyössäsi, eli tee enemmän ja paremmin.

Side hustle tarkoittaa suoraan käännettynä puolittaista tekemistä. Se on trendikäs termi, mutta idea taustalla on vanha. Konseptin taustalla on oman päätyön ohella toimiminen toisessa sivutoimisessa työpaikassa. Wakefield Research teetti tutkimuksen, jossa kyselyn avulla tiedusteltiin mielipiteitä sivutoimiseen tekemiseen 2000 amerikkalaiselta aikuiselta (+18 vuotta). Amerikan meininkiä ei ehkä voi suoraan verrata Suomeen, mutta on hyvä avata siellä vallitsevaa tilannetta. Amerikassa lähes  60% omaa sivutoimisen työpaikan tai hustlen eli pienimuotoisen liiketoiminnan. Yhdysvalloissa 56% aikuisväestöstä uskoo, että on vaikea selvitä ilman sivutoimista työtä ja 81% perusteleekin päätöstään lisätienesteillä.

 

Sivutoiminen yrittäjä voi olla valokuvaaja?

Palkkatyö ja yrittäminen yhdessä vaiko ristiriidassa keskenään?

Työntekijänä sinun tulee olla avoin työnantajaa kohtaan ja sopia mahdollisuuksista sivutoimisen yrittäjyyden harjoittamiseen. Työaika on aina pyhitetty työnantajalle: työtehtävän ja työnantajan agendan edistämiselle. Pienenä huomiona myös, että palkansaajien työttömyyskassaan et voi liittyä, mikäli maksat YEL-maksua (velvollisuus yrittäjän eläkemaksusta alkaa 7500 euron tienestistä). Laske kokonaisuus, eli milloin sivutoiminen yrittäjyys on edes järkevää. Verotus tuo mukaan omat mutkansa, mutta lähtökohtaisesti sivutoimisen yrittäjyyden harjoittaminen voi olla järkevää pitää 7500 euron vuosimyyntirajan alapuolella.

Työnantajat saattavat pelätä, että sivutoiminen yrittäminen on pois työntekijän motivaatiosta työpaikalla. Varsinkin silloin, jos sivutoiminen yrittäjä alkaa verkkokaupalla tienata tukevaa kuukausiansiota. Itse asiassa tilannehan voi olla täysin päinvastainen, sillä kun et enää työskentele pelkästään rahan takia, niin alat täysin rakastaa päivätyötä? Väitteen voi todistaa jokainen, joka ei koe tekevänsä työtä rahan takia.

Neuvot sivutoimiseen yrittäjyyteen?

Kun olet saanut luvan työantajaltasi ja olet muutenkin supertehokas päivätyössäsi, niin on aika aloittaa. Muutamia vinkkejä voin alkuun antaa, jotka kannattaa muistaa.

 • Älä koskaan ota velkaa sivutoimiseen yrittäjyyteen. Rakenna yritystoiminta kestävälle pohjalle, jolloin tulorahoitus on paras elementti.
 • Älä käytä rahoja asioihin, joista asiakas ei hyödy. Mieti aina, hyödyttääkö ostamasi asia tai palvelu loppuasiakasta?
 • Tee kalenteri – ainut tapa pitää itsesi kartalla ja kärryillä. Tee sitä mistä tykkäät, jolloin koet sivutoimisen tekemisen mielekkäänä vaikka käyttäisit siihen vapaan viikonlopun.
 • Unelmoi suuresta, mutta keskity pieniin asioihin. Ennen kuin yrität kehittää keinoa tienata miljoonan, keskity palvelemaan miljoonia asiakkaita.
 • Tee ainoastaan siihen, mikä tuottaa – keskity siis pääosin myymiseen ja työntekoon

 

Tässä esimerkkejä aloista, joissa sivutoiminen yrittäjyys on helppo ja kevyttä aloittaa. Osa aloista jopa kasvaa ja mukaan pääsee vain tekemisen aloittamisella:

 • Verkkokurssit
 • Kirjoittaminen (copywrite)
 • Musiikkiopetus
 • Valokuvaaminen
 • Kirjanpitotoimisto pienille yrityksille
 • Valmentaminen
 • Lastenhoito
 • Leipominen
 • Pitopalvelu
 • Uber
 • Mysteerishoppailu
 • Puutarhanhoitopalvelu
 • Musiikkituotanto
 • Viihdepalvelut
 • Käännöspalvelut

 

Lähteet:

Mistä on kevytyrittäjät tehty? 

”Jokaisen pitää olla yrittäjä” – Kaliforniassa professorikin on startup-yrittäjä ja sijoittaja

Wakefield Research Side Hustle Public Opinion Stats

Julius

Author Julius

More posts by Julius