Lähiseutumatkailu yksi parhaista tavoista ottaa hetki helppoa ja päästä irti arjen kuvioista. Pakko sanoa, että oon vasta viime vuosien aikana tajunnut, että relausmoden voi saada päälle muuallakin kun kiitoradasta ilmaan lähtevässä Finnairin lentokoneessa.

Tammisaari on vaiettu salaisuus

Aina kannattaa relata ja reissata, kun siihen tulee sopiva sauma. Mitä pidemmäs sen parempi, mutta läheltäkin löytyy vaikka mitä. Yksi vaiettu salaisuus on varmasti Tammisaari. Tammisaaren löysin aikoinaan, kun tutkailin Suomen vanhimpia kaupunkeja Wikipediasta. Saan jäätävät kiksit vanhoista kaupungeista ja niiden tunnelmallisista taloista. Jotenkin vanhoissa kaupungeiss on se fiilis, mikä vie hetkeksi aikoihin entisiin. Kun pysähtyy, ottaa happea ja ajattelee, millaistakohan tällä kadulla oli aikoinaan? Mikäli et pääse irtoomaan viikonloppumatkalle, niin vanhoihin aikoihin pääsee kiinni myös kotoa käsin. Helsingin kaupungin Helsinkikuvina on loistava fiilistelypalvelu.

Hiljaisuus oli ehkä se, joka kaduilla vallitsi näinä syyspäivinä.

Tammisaari elää ja hengittää entisaikaa. Vanhassa kaupungissa eri väreillä viimeistellyt vanhat puutalot huokuvat tunnelmaa. Hiljaisuus oli ehkä se, joka kaduilla vallitsi näinä syyspäivinä. Tammisaaren vanha kaupunki syttyy varmasti eloon kesällä, kun matkailijat täyttävät pienet ja söpöt puutalokahvilat sisäpihoilta. Tammisaaressa oikeasti pääsee irti arjesta ja hulinasta.

Suomessa lähiseutumatkailu on ollut pinnalla jo pitkään, mutta sen voidaan ennustaa tulevaisuudessa jatkavan kasvua (PWC / Global megatrends). Syitä on monia, mutta yhtenä korkeimmalle voidaan nostaa matkailijoiden tottumusten muutokset ja muutokset väestörakenteessa sekä mieltymyksissä.

 

Uskomaton löyty oli Fiskarssin kylä ja Slow Food festarit!

Pakko sanoa, että tää oli uskomaton löytö. Onneks koukattiin paluumatkalla Fiskarssin kylälle. Slow Food Festival vetää vuosittain 10 000 ihmistä ja enää en epäile tätä konseptia. Festarit täyttyi lähiruuasta, juomasta ja onnellisista ihmisistä. Festarimeininki heijasti sitä mitä lähiseutumatkailu parhaimmillaan on.

Nykyiset turismipalvelut ja koko teollisuus sen ympärillä on rakennettu meitä vanhemmalle sukupolvelle palvelemaan heidän lomatarpeita ja mieltymyksiä. Aikaisemmin lomat nimittäin oli pidempiä, kun taas meidän millenial –sukupolven lomat ovat enemmän lyhyitä lomasprinttejä. Rahan käytön voidaan sanoa myös muuttuneen, sillä meidän vanhempia voidaan luonnehtia enemmän lomatörsääjinä, sillä lomalla rahaa piti polttaa. Uuden sukupolven matkailijat etsivät seikkailuja, arvostavat laadukasta ruokaa, kannattavat ekomatkailua ja käyvät klubittamassa. Vanhempi sukupolvi voitiin nähdä enemmän kulttuuri- ja perintökohteiden kiertelijöinä sekä wellness- ja kiertomatkoilla. Nuoret matkailijat omaavat korkean tason taidot etsiä tietoa jo pelkästään korkeamman koulutuksen takia. (PWC / Global megatrends).

Onko sulla joku lähiseutumatkailukohde, jonka haluisit vinkata muille? Tai miten lähdet kaupungin vilskettä karkuun?

 

Julius

Author Julius

More posts by Julius