Tekoälysovelluksia elokuva- ja tv-teollisuudessa

Tekoälyn käyttö lisääntyy ja se näkyy myös nopealla tahdilla sovelluksien määrän kasvuja sekä ominaisuuksien lisääntymisenä. Olen listannut kiinnostavia tekoälysovelluksia, jotka auttavat elokuvan tekoprosessissa. Osa studioiden käyttämistä tekoälytyökaluista voi olla heidän oman kehityksensä tuotoksia ja tällöin eivät ole yleisesti julkisesti saatavilla ja käytettävissä.

Seuraavien 3–5 vuoden aikana AI-työkalut integroidaan kaikkialle työnku-lun eri vaiheisiin. Se tarkoittaa yksilöille ja toimialalle sitä, että teknologiat tulevat avaamaan uusia resursseja ja luomaan luovuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia. Toimiala tulee muuttumaan, sillä työpaikkoja katoaa ja osa niistä muuttuu. (Nostradamus Report, 2023, s. 8)

Tällä sivulla listatut työkalut ovat hyvin kuluttajalähtöisiä, ja kaikkien meidän saatavilla. Työkalut ovat tehokkaita ja niitä käytetään laajasti. Tämä on hyvä katsaus käyttötapoihin ja työkaluihin, jotka ovat jo nyt käytettävissä.

ChatGPT

ChatGPT on meille monille tuttu ainakin lehtien otsikoista. Sen tekniikka on hämmästyttävän hyvä ja tällä hetkellä perusversio on ilmainen käyttäjälle. ChatGBT vastaa kysymyksiin, joita sille esität. Ohjelma voi olla nerokas apulainen, jotta luovan prosessin vauhti pysyy yllä.

Jasper AI

Jasper AI on käsikirjoittajan kirjoitusassistenttiohjelma, joka auttaa nousemaan esteiden yli tekemällä kehoitteita, antamalla vaihtoehtoja ja uusia sanoja. Jasper tukee käsikirjoittajan luovaa prosessia ja sen jatkumista. Ohjaajat voivat käyttää ohjelmaa markkinointimateriaaleissa ja mainostekstien luomisessa.

Quillbot

Quillbot on tekoälyinen kirjoitusassistentti, joka keskittyy kieliopillisiin ja oikeinkirjoitusasioiden lisäksi myös plagiointiasioihin. Sen avulla oikolu-keminen helpottuu. Quillbot auttaa korjaamaan virheitä ja työkalun käyt-töympäristö on laaja, sillä se on apulainen lehdistötiedotteiden, verkkosivujen ja sähköpostien luomisessa.

Grammarly

Grammarly on kielioppisovellus, joka auttaa varmistamaan, että kaikki on täydellistä. Grammarly ei ole erityisesti elokuvantekijöille suunniteltu ohjelma, mutta se on hyvä apulainen kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa työskenteleville.

Midjourney

Midjourney muuttaa tekstistä kuvia ja tekee sen tehokkaasti. Käyttäjä kertoo sovellukselle mitä haluaa nähdä (kehote, niin sanottu prompti), jonka jälkeen ohjelma rakentaa mieleisen kuvan.

Stable Diffusion

Steble Diffusion on kuvasukupolen tekoäly, jonka periaate on sama kuin Midjorney:llä. Stable Diffusion perustuu avoimeen lähdekoodiin, jolloin voit käyttää sitä ilmaiseksi. Maksullinen versio ei vaadi asennusta tai teknisiä taitoja.

DALL·E 2

DALL·E 2 on OpenAI:n ChatGPT:n tiimin tekemä ja se tuottaa kuvia. Järjestelmään voi syöttää kuvan ja ohjelma pyrkii laatimaan kuvasta laajemman version. Ohjelmalla voi esimerkiksi jatkaa kuvia, eli lisätä taustan jatkumista.

Adobe After Effects

Adobe After Effects on monille alalla tuttu. Adoben oma tekoälyohjelma on Adobe Sensei, joka täydentää After Effectsiä. Ohjelmalla voit poistaa kuva-alalta asioita tai naamioida asioita.

Nuke CopyCapt

Nuke CopyCapt on koneoppimisen työkalu, jolla monimutkaiset tehtävät tehdään nopeammin: rotoskooppaus eli näyttelijän päälle animaatiohahmon luonti, hämärrys ja kauneusjälkikäsittelyt.

Move

Move on liikkeenkaappaukseen erikoistunut sovellus, jota voidaan käyttää normaalilla älypuhelimella. Ennen tekoälyä liikkeenkaappaus vaati kalliita erikoislaitteita ja vihreitä spandex-pukuja, mutta nyt tämä kaikki on mahdollista matkapuhelimella.

Descript

Descript on transkriptio- ja muokkaustyökalu. Sen avulla voit etsiä avain-sanoja ja lauseita haastatteluaineistosta. Se korjaa puhuttuja virhesanoja tekstinä niin, että sanat sopivat muuhun puhuttuun sisältöön.

Flawless AI

Flawless AI on työkalu, joka auttaa huulten ja äänen synkronoinnissa ja manipuloinnissa. Työkalua voidaan hyödyntää esimerkiksi jälkiäänitysten liittämisessä oikeaan huulten ja puheen tahtiin.

ElevenLabs

ElevenLabs on työkalu, jolla voi luoda automaatisesti selotus- ja äänitiedostoja. Sen avulla voi tehdä luonnollisen kuuloisia puhuttuja ääniraitoja.

Neutron by Izotope

Neutron by Izotope on automaattinen miksaustyökalu äänelle. Se havaitsee ja korjaa äänen ongelmia, korjaa äänitasoja, poistaa säröjä ja tekee muita töitä äänelle.

Notion

Notion on tuottavuuden työkalu. Siinä yhdistyy projektinhallinta, muis-tiinpanot ja kalenterit, sekä muita ominaisuuksia. Siihen on integroitu ChatGPT:n ominaisuuksia.

 

Lähteet:

Kuvat: Pexels.com

Nostradamus Report: Everything Changing All At Once. (2023). [viitattu 4.10.2023]. Saatavissa: https://goteborgfilmfestival.se/wp-content/uploads/2023/05/GFF23-nostradamusreport.pdf

Julius

Author Julius

More posts by Julius